Kampanje mot matingsforbud av fugler i Bergen
Bergen, Vestland
Opprettet: 03.10.2023 av Aslaug Moi Frøysnes
Sluttdato for signering: 03.04.2024
Nei til totalforbud mot mating av fugler i Bergen
Mating av fugler er en aktivitet som gir glede for mennesker og bidrar til overlevelse for fugler. Nå er dette forbudt i store deler av Bergen sentrum. Følgene av matingsforbud er sult og avmagrede fugler. Det blir funnet duer som har fått kroppsvekten redusert med en tredel.
FugleAdvokatene bekrefter at duene i sentrum er i særdeles dårlig form, og det er blitt rutine å få inn avmagra duer.
Byduer er etterkommere av domestiserte klippeduer og har fått mat i byene i generasjoner. De er avhengig av menneskelig hjelp for å overleve vinteren. De er stasjonære og holder seg stort sett i sitt oppvekstområde, noe som kan forklare hvorfor mange duer blir funnet avmagret innenfor sonen med totalforbud mot mating.
Andre arter som måker sliter også, på grunn av redusert mattilgang i havet, og de kommer inn til byene for å få mat. De fleste måkeartene som hekker i Norge - 8 av 10 arter - er rødlistet som truet.
Bymiljøetaten påpekte i innstillingen til forskrift at det var nødvendig å sette av en sone for mating ved Lille Lungegårdsvann, som er en etablert fuglelokalitet med stor variasjon av fugler og der trekkfugler samler seg før og etter trekket, og at opphør av mating vil føre til at omfang av fugler og artsmangsfold endres. Dette vil igjen skape et fattigere bymiljø for mennesker, som trenger tilstedeværelse av natur.
Flere studier viser at kontakt med fugler har en positiv effekt på den mentale helsen.
Mange barnefamilier og eldre har stor glede av å mate fugler - duer, ender, svaner, måker og andre arter som har tilhold ved byvannet, men som i stor grad vil forsvinne når matingen opphører.
Slik rammer
matingsforbudet også mennesker i Bergen. Basert på både ekspertuttalelser og forslag fra bymiljøetaten, mener vi at det er gjort en stor feil ved å innføre totalforbud mot mating av fugler.
Det er overmating som er problemet, ikke vanlig fuglemating der alt blir oppspist og man dermed ikke bidrar til å samle rotter.
Bergen kommune opplyste allerede i vår at rottebestanden var under kontroll. Likevel strøk politikerne forslaget om § 5 - unntak for begrenset mating på Festplassen ved Lille Lungegårdsvann.
Bergen kommune kan ikke være bekjent av at fuglene sulter, det er dårlig dyrevelferd, mens folk kriminaliseres for å gi dem nødvendig mat.
Alle har hjelpeplikt etter dyrevelferdsloven.
Omsorg og empati for de svakeste er viktige verdier i samfunnet, verdier som ikke må kriminaliseres eller avlæres ved at folk tvinges til å se på at dyr sulter og lider.
Vi må huske på Albert Schweitzers ord: "Et barn som rekker ut hånden for å hjelpe et lidende dyr, vil en gang rekke ut hånden til sin neste."
Vi ber altså om at saken tas opp til ny behandling i Bergen bystyre.
Tiltaket fra politikerne er dyrefiendtlig og menneskefiendtlig.
Forskriften bør rettes mot dumping av mat og forsøpling, ikke vanlig fuglemating.
Bymiljøetaten påpekte i innstillingen til forskrift at det var nødvendig å sette av en sone for mating ved Lille Lungegårdsvann, som er en etablert fuglelokalitet med stor variasjon av fugler og der trekkfugler samler seg før og etter trekket, og at opphør av mating vil føre til at omfang av fugler og artsmangsfold endres. Dette vil igjen skape et fattigere bymiljø for mennesker, som trenger tilstedeværelse av natur. Også fugleeksperter fra Birdlife og Norsk institutt for naturforskning har påpekt viktigheten av en sone for fuglemating. Det har blitt gjort en stor feil ved å ikke lytte til fageksperter og bymiljøetaten, ved å innføre et totalforbud. Sone for fuglemating må innføres med umiddelbar virkning.
Mvh
Kampanjegruppen mot matingsforbud av fugler i Bergen
350 av 300 underskrifter
Se underskrifter
Denne saken er lukket og kan ikke skrives under på lenger
15 kommentarer:
Aase Spinnangr
Susanne Flø Spinnangr
Hans Flø
Merthe Koke
Ian Fjeldvig
Jenny Cecilie Olsen
Mona Rygg
Lars Thore Fadnes
Dorthe M Keyser
Unni Dahl
Sabine Scheidt
Aslaug Moi Frøysnes
Anne Christine Flø
Thord Are Stølen
Sølvi S Haugland