Utvidelse av utearealene ved Lakkegata skole
Oslo
Opprettet: 24.11.2015 av Liv Guneriussen
Sluttdato for signering: 24.12.2015
Barna på Lakkegata skole har svært liten plass til å utfolde seg på fordi skolegården er alt for liten. Det fysiske utemiljøet på Lakkegata skole tilfredsstiller ikke nasjonale og kommunale krav og nå har foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) gått sammen med skoleledelsen, elevrådet, driftsstyret, aktivitetsskolen og Dragen fritidsklubb om et forslag som vil gjøre det fysiske utemiljøet bedre og skolegården større. Forslaget går ut på å innlemme Mosse Jørgensens (3) plass samt å opparbeide det åpne arealet Lakkegata 75b (2) inn som utearealer for skolen.
Mosse Jørgensens plass omtales også som "Strykejernsparken" og er en del av Lakkegata gatetun. Plassen forvaltes i dag av Grünerløkka bydel, og er en offentlig plass som grenser direkte til skolebygget. Det er høy gjennomgangstrafikk på plassen, og området fungerer som oppholdssted for belastede miljøer.
I tillegg ønsker vi altså å innlemme en tomt som ligger like syd for fritidsklubben Dragen (2). Dette arealet leies i dag ut som parkeringsplass. Tomta vil fungere utmerket som fotballbane eller til andre fritidsaktiviteter - både på dagtid og kveldstid.
En slik utvidelse vil øke arealet på skolegården til 12,7m2 per elev, noe som er like i overkant av minstekravet som anbefales i Oslo kommunes retningslinjer.
Lakkegata skole er en av skolene i Oslo med minst uteareal i forhold til antall elever. Beregnet bruksareal (det som tillates brukt av elevene) er kun ca. 2.880m2, som tilsvarer 7,4m2/elev pr. dags dato basert på 390 elever. Elevtallet på Lakkegata er økende, og kapasiteten er oppgitt til opptil 644 elever, noe som utgjør 4,5m2 uteareal pr. elev. Da vil i så fall Lakkegata bli den barneskolen med minst utearealet pr. elev i Norge.
Elevene har med andre ord svært liten plass til å utfolde seg på. Som et eksempel kan det nevnes at klassene bare har tilgang på den vesle ballbingen én gang i uka. Det er bare ett klatrestativ og ett huskestativ i skolegården som allerede er overfylt, og det er ofte kø og knuffing i friminuttene.
I følge rapport IS-1130, utarbeidet av Sosial- og Helsedepartementet, anbefales 50m2 pr. elev opp til 300 elever og deretter 25m2 pr elev for større skoler. Disse anbefalte størrelsene på uteareal regnes som optimale med tanke på fysisk helse og reduksjon av konflikter, erting og mobbing.
Oslo kommune har egne retningslinjer, og kravene for hovedstaden ligger på mellom 12 til 18m2 pr. elev. I de tilfellene hvor utearealene er for små, skal det i følge retningslinjene “tilstrebes at kommunen eller skolebyggeier skal kjøpe opp eller leie grunn.” I tillegg skal det besørges eventuell omregulering av arealene innenfor 50m avstand fra skolebyggene til dette formålet om det er praktisk mulig.
I følge Helsedirektoratet er 2000 timer av den totale oppholdstiden i grunnskolen egenorganisert tid eller såkalt friminuttstid. Store deler av denne tiden tilbringer elevene i skolegården. I tillegg kommer opphold i skolegården i forbindelse med organisert læringsarbeid, aktiviteter utenom skoletiden og i forbindelse med aktivitetsskolen. Ved å heve kvaliteten på utearealene på Lakkegata skole vil vi samtidig heve kvaliteten på elevenes hverdag betraktelig.
I følge opplæringsloven §9a-1 og §9a-2 skal skolegården være utformet på en måte som tar hensyn til tryggheten, helsa, trivselen og læringa til elevene. Gode utearealer reduserer omfanget av vold, mobbing og uro blant elevene og stimulerer til trivsel, motivasjon og læring. Forskning viser at en godt utrustet skolegård, med rom for positive aktiviteter, er et sentralt element i arbeidet for å redusere mobbing. Konflikter mellom elevene kan oppstå i utearealet i løpet av pausene, og at disse konfliktene tas med inn i klasserommet og forstyrrer læringsarbeidet.
Skolen bør være et viktig og naturlig møtested for nærmiljøet også utenfor skoletiden. Skolegården på Lakkegata har potensiale til å bli et aktivitets- og treffsted i en stadig tettere by- og tettstedsstruktur. Det er stort behov for arealer for fritidsaktiviteter og generelle samlingspunkt i bydelen. Vi ønsker oss et aktivitetsanlegg som også skal være tilgjengelig etter at skolehverdagen er over, til glede for hele området.
Forslag til vedtak
Mosse Jørgensens Plass innlemmes som del av skolegården, og Undervisningsbygg overtar forvaltningsansvaret. Vi foreslår en fullstendig innlemmelse av parkarealet fra gressbakkene i syd og helt opp til krysset ved Blytts gate og fra skolens veggliv til avgrensningen mot gangveien. Det samlede arealet på plassen tilsvarer ca. 2.140m2. Arealene bør tilføres omsluttende gjerder, porter (selvsagt med normal åpenhet), belysning, skilting og oppgradering av apparater og parkmøblering. Gangtrafikken bør uten problem kunne føres forbi og langs Trondheimsveien. Mosse Jørgenses plass består i dag av gatestrekket Lakkegata (miljøgate) samt en del av tomt nr. 229/164 (Oslo kommune).
Undervisningsbygg eier i dag arealet syd for fritidsklubben Dragen på ca. 3.140m2. Plassen har samme gårds- og bruksnummer som Lakkegata skole og adresse Lakkegata 75b. Vi vil at plassen opparbeides og benyttes som uteareal for skolen. Arealet ligger innenfor de anbefalte 50m fra skolebygningene iht. anbefalingene for nærhet. Som arealer for ballspill og annen idrett vil arealet fungere utmerket.
406 av 300 underskrifter
Se underskrifter
Denne saken er lukket og kan ikke skrives under på lenger
Én kommentar: