Øk grunnbemanningen i barnehagene i Nordre Follo
Nordre Follo, Akershus
Oppretta: 19.09.2024 av Beate Biribakken
Sluttdato for signering: 19.03.2025
Over 3300 av våre minste innbyggere går i barnehagen. Siden de fleste av oss må sende barna våre i barnehage, er vi avhengige av trygge og stabile omsorgspersoner som tar dem i mot. Men når grunnbemanningen i barnehagen er så lav at personalet sakte, men sikkert, slites ut – hva da?
Tall fra BASIL – UDIRs rapporteringsportal for barnehager – viser at Nordre Follo mangler
52 barnehagelærere i 36 barnehager. 60 % av barnehagene oppfyller ikke den lovpålagte pedagognormen. Utøvelse av rammeplanen krever pedagoger, noe som bør være en selvfølge i en kommune som har som mål å være landets beste oppvekstkommune. Men i praksis er det en umulighet i de fleste barnehagene. Tilbudet reduseres til barnepass. På toppen er sykefraværet i barnehagene i snitt mellom 9,6 % og 13,5 %. Det vil i perioder bety at barna våre kan komme i barnehagen og ikke møte en eneste kjent voksen. Grunnbemanningen innebærer at tre ansatte kan ha ansvaret for 18 barn, men i praksis er bemanningen ofte langt lavere, av flere grunner. De skal blant annet dekke hele barnehagens åpningstid, pedagogens plantid og andre oppgaver som tar dem ut av avdelingen, i tillegg til fravær ved sykdom. Det sier seg selv at dette er belastende for barn og ansatte, og som forelder gjør det vondt å forlate barn og ansatte i en slik situasjon.
Vi ser en svært bekymringsfull tendens. De siste årene har det blitt vanskeligere å få besatt nye stillinger, og det har blitt vanskeligere å få tak i kvalifiserte vikarer. Enkelte dager er bemanningen kritisk lav, og vi ser ansatte som strekker seg ekstremt langt for barna våre. Det er beundringsverdig, men ikke bærekraftig. Tall fra SINTEF [1] viser at i tillegg til å ha det høyeste sykefraværet i kommunesektoren, forsvinner barnehagelærere tidligst ut av arbeidslivet, i snitt ved 51,9 år. Det sier noe om belastningen og stressnivået i barnehagesektoren og er også en stor samfunnsøkonomisk utfordring.
Forskning viser at utenforskap og mobbing ofte starter i barnehagen, og følger barna videre, både på skolen og senere i livet [2]. I den forrige revideringen av barnehageloven i 2022 ble det bestemt at de ansatte både har plikt til og ansvar for å følge med på hvordan alle barn har det når de er i barnehagen, og at de må å gripe inn, undersøke forholdene og sette inn tiltak hvis de oppdager at et barn ikke har det bra. Det sier seg selv at det ikke er mulig å gjennomføre uten nok bemanning. Trygge barn skaper trygge voksne, som lønner seg også i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Arbeidet mot utenforskap og mobbing starter hos de minste, og da må det settes inn ekstra ressurser her. Vi mener det bør gjøres i form av økt grunnbemanning.
Vi ønsker en bedre hverdag for store og små i barnehagen. Vi vil at de ansatte skal ha et arbeidsmiljø som oppfyller arbeidsmiljølovens bestemmelse om et helsefremmende miljø, og vi ønsker at det skal være attraktivt å jobbe i barnehage. Her har dere som arbeidsgiver et ansvar.
Våren 2023 vedtok regjeringen en ny målsetting om en barnehagelærerandel på 60 prosent innen 2030. Siden 2018 har kravet vært 43 % [3]. I vår kommune er andelen barnehagelærere 34,5 %, og 60,3 % oppfyller pedagognormen med dispensasjon. Dispensasjon skal kun benyttes unntaksvis og når særlige hensyn tilsier det, men i Nordre Follo er det overvekt av bruk av dispensasjon, noe som understreker utfordringen kommunen har med å rekruttere nok og kvalifisert fagpersonell. Å øke grunnbemanningen vil gjøre Nordre Follo til en mer attraktiv arbeidsgiver, og vil gjøre det lettere å rekruttere og ikke minst beholde kvalifisert fagpersonell. Det finnes flere eksempler på kommuner med egne, bedre bemanningsnormer enn den nasjonale bemanningsnormen [4]. Det finnes kommuner som satser på bedre bemanning, fordi de ser at det lønner seg for barna og de ansatte [5]. Nettopp derfor mener vi at Nordre Follo også bør satse på dette.
Vi mener det må kraftige virkemidler til, og at det haster. Både barna og de ansatte har krav på et trygt og helsebringende miljø, og det er en satsning kommunen bør prioritere.
Oppsummert vil en økt grunnbemanning i barnehagene i Nordre Follo:
- Gi et bedre og mer forsvarlig barnehagetilbud, for store og små
- Gjøre Nordre Follo til en mer attraktiv arbeidsgiver for kvalifisert - fagpersonell
- Redusere sannsynligheten for at ansatte slutter, eller forlater barnehagesektoren eller arbeidslivet
- Skape trygge barn, redusere utenforskap og mobbing
Kilder:
[1] https://www.unio.no/2023/12/05/de-ansatte-i-flere-yrker-setter-barn-elver-og-pasienter-foran-seg-selv/
[2] https://www.utdanningsnytt.no/barnesamtale-fagartikkel-mobbing/barnehagebarn-mobbing-og-utenforskap-du-ser-det-ikke-for-du-tror-det/323849
[3] https://www.barnehage.no/barnehagelaerer-pedagognorm-pedagogtetthet/na-skal-43-prosent-av-de-ansatte-vaere-barnehagelaerere/112558
[4] https://www.utdanningsnytt.no/aurskog-holand-bemanning-budsjett/verner-bemannings-satsing-i-barnehagene-i-aurskog-holand/342548
[5] https://www.barnehage.no/bemanning-fafo-forskning/okte-bemanningen-sykefravaeret-har-ikke-blitt-lavere-men-kvaliteten-har-gatt-opp/259305
714 av 300 underskrifter
Sjå underskrifter
Denne saka er lukka og kan ikkje skrivast under på lenger
18 kommentarar:
Helene Bakken
Kari-Marte Bodilsen
Jan Erik Hamn
Roberta Pimentel Bieltvedt
Veronica Plur Lier
Jelena Cancar
Hadeer Boulis
Per harald stenberg
Mirasol Gulliksen
Muhammad Usman Awan
Dolph Andersen
Christopher Hammer
Thessa Eriksen
Børre Tefrum
Eli Marie Næss
Felix Petru Sipos
Stein R. Nygård
Snorre Häger Olimstad