Tuftepark- lavterskeltiltak for idrett og folkehelse
Lillehammer, Innlandet
Álggahuvvon: 27.06.2016 bokte Janne R. Knudsen
Maŋimuš beaivi, goas nama sáhttá čállit áššái: 28.07.2016
Tufteparken er navnet på en utendørs treningspark bestående av enkle metallkonstruksjoner til bruk for egenvektstrening. Pakken med de 10 apparatene som Tufteparken består av er designet på en slik måte at alle øvelser kan utføres av absolutt alle, uansett forutsetninger – derfor variasjonen av høyder, bredder og avstander på utformingen i apparatene.
En slik park bør ABSOLUTT idrettsbyen Lillehammer også ha, og Strandpromenaden ville vært et fantastisk sted på dettte, siden den allerede brukes av turgåere, joggere og til andre aktiviteter. Men Nordre park ville også kunne vært et godt alternativ.
Når Tufteparken åpnet den første parken i Asker kommune visste de allerede at de hadde et miljø for denne typen trening – da Lasse Tufte (grunnlegger) gjennom de siste 2 årene hadde bygget opp et stort miljø for egenvektstrening inne på treningssentrene. Så for kommunen så var det liten risiko knyttet til hvorvidt anlegget kom til å bli benyttet eller ikke, for det var allerede mange mennesker som ventet på det – da primært ungdom, gutter i 20-årene.
MEN det de så var at disse menneskene utgjorde kun en liten del av de totalt brukerne av parken. For majoriteten av brukerne bestod av «den vanlige mannen i gata» i form av barnemødre, pappaer med pappaperm, syklister, turgåere og andre mosjonister. Vi hadde eldre under rehabilitering som ruslet ned til parken og satt der og gjorde noen enkle øvelser gitt av behandler. Det kom en rekke ungdommer til parken som ikke hadde noen treningsbakgrunn da de ikke ønsket å være på et treningssenter og heller ikke ønsker å være tilknyttet den organiserte idretten.
Men det som kanskje var det aller mest unike var det utrolig inkluderende miljøet som ble skapt i parken, for Tufteparken ble i tillegg til å være en utendørs treningspark en sosial arena der alle var likestilte og hjalp hverandre. Dette er unikt sammenliknet med et hvilket som helst annet treningsmiljø.
Siden den gangen har det blitt etablert ytterligere 60 parker og en ser at nøyaktig det samme skjer med hver eneste park som åpnes, uavhengig av innbyggertall og geografisk beliggenhet. Denne treningsformen og disse apparatene appellerer til folk på en måte en ikke tidligere har sett.
2 kommentárat:
Hege Irene Nårud
Kari Bratli