Nei til oppdrett i Ullsfjorden/Moskavuotna
Troms
Álggahuvvon: 01.12.2016 bokte Eskild Johansen
Maŋimuš beaivi, goas nama sáhttá čállit áššái: 01.02.2017
Nei til oppdrett i Ullsfjorden/Moskavuotna!
Ullsfjordsystemet er et sårbart og verdifullt økosystem, som strekker seg 75 km fra Sjøvassbotn og utover Sørfjorden. På vestsiden av Ullsfjorden forgreiner Grøtsund seg mot Tromsø, og på østsiden forgreiner fjorden seg mot Kjosen. Ytterst i Ullsfjorden på vestsiden ligger Reinøya og Karlsøya og på østsiden ligger Nord-Lenangen. Dette er kjent som Ullsfjorden - en fjord som deles av kommunene Tromsø, Karlsøy og Lyngen.
Ullsfjorden er en av våre siste uberørte fjorder i Nord-Norge, med et sårbart økosystem som både fiskeindustrien i Karlsøy, Ullsfjorddelen av Tromsø og fiske- og rekeindustrien i Lyngen er helt avhengig av. Fjorden har en av de største bestandene av kyst-reker, en av de siste større uberørte gyteplasser for kysttorsk i fylket og i tillegg til vassdrag med gytende laks og ørret. På østsiden av Ullsfjorden ligger også en sentral vernesone for anadrom fiskeslag.
I Karlsøy er nå tre lokaliteter under etablering på lokalitetene Lubben, Korsnes og Fakken – i tillegg er en lokalitet under planlegging ved Ullsnes. Vi mener at hver enkelt lokalitet og især samlet - vil dette bli en katastrofe for økosystemet i Ullsfjorden, med en samlet belastning som vil true både de anadrom fiskeartene, kysttorsken og det aktive rekefeltet. Fjorden inneholder et utall av arter med nasjonal forvaltningsinteresse, der konsekvensen med oppdrettsvirksomhet ikke er utredet.
Spesielt er vi bekymret over at Troms fylkeskommune innstiller på å etablere oppdrettsanlegg ytterst i Ullsfjorden i direkte tilknytting til et av fylkets største rekefelt – til tross for klare advarsler fra forskere om at lakseoppdrett er i ferd med å utslette rekebestandene langs kysten. Vi mener dette er en stykkevis og delt ødeleggelse av økosystemene i Ullsfjorden og mener Troms Fylkesting har et direkte ansvar for å stoppe denne pågående etableringen.
De kommunale forvaltningsprosessene rundt etableringene av disse lokalitetene viser, etter vårt syn, klare brudd på:
- Lov om forvaltning av naturens mangfold, naturmangfoldloven.
- § 7. (prinsipper for offentlig beslutningstaking i §§ 8 til 10).
- § 8. (kunnskapsgrunnlaget)
Offentlige beslutninger som berører naturmangfoldet skal så langt det er rimelig bygge på vitenskapelig kunnskap om arters bestandssituasjon, naturtypers utbredelse og økologiske tilstand, samt effekten av påvirkninger.
- § 9. (føre-var-prinsippet)
Når det treffes en beslutning uten at det foreligger tilstrekkelig kunnskap om hvilke virkninger den kan ha for naturmiljøet, skal det tas sikte på å unngå̊ mulig vesentlig skade på naturmangfoldet. Foreligger en risiko for alvorlig eller irreversibel skade på naturmangfoldet, skal ikke mangel på kunnskap brukes som begrunnelse for å utsette eller unnlate å treffe forvaltningstiltak.
- § 10. (økosystemtilnærming og samlet belastning)
En påvirkning av et økosystem skal vurderes ut fra den samlede belastning som økosystemet er eller vil bli utsatt for.
Som tillatelsesgivende og koordinerende myndighet for søknader om akvakultur, har Troms Fylkeskommune en sentral rolle i akvakulturforvaltningen.
Jfr Havbruksstrategien for Troms fylkeskommune ber vi derfor om at:
1. Troms Fylkesting stopper all etablering av oppdrettsvirksomhet i Ullsfjorden med tilhørende fjordsystemer,
2. – gjennomføre tilstrekkelig og uavhengig kunnskapsinnhenting,
3. for å gjennomføre en sårbarhetsanalyse for økosystemene i fjorden, før eventuell oppdrettsvirksomhet vurderes på nytt.
6 kommentárat:
Henrik Kolstrøm
Svenn A. Nielsen
Knut Anders Evanger
Jostein Granberg
Erling Vadseth
Arild Klokkervoll