TV i matpausen på skolen
Oslo
Álggahuvvon: 29.01.2019 bokte Severin Zinöcker
Maŋimuš beaivi, goas nama sáhttá čállit áššái: 01.03.2019
Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, Oslo kommune, skriver i et svarbrev (201807379-3) til Severin Zinöcker den 13. 12. 2018 at byråd ”ikke er kjent med at TV-titting er en utstrakt aktivitet på skolen og aktivitetsskolen i Oslo”, men at det ”innimellom forekommer visning av film eller TV-programmer”. Undertegnede ønsker å orientere bystyret om at, i tillegg til at TV-programmer og filmer på mange skoler brukes daglig i undervisningen, praktiseres visning av TV i særlig grad i matpausene. Med denne innbyggersaken ønsker vi å problematisere det sistnevnte.
Måltider på skolen finner som oftest sted i klasserommet, mens det vises underholdning på skjerm for elevene. De ansatte forsøker å passe på at elever spiser og ikke forstyrrer underholdningen.
Rammeplan for Aktivitetsskolen i Oslo 2018 (Målområde 4: Mat og helse) sier: "Måltidet er en viktig arena som i tillegg til å gi nødvendig energi, basert på sunne og gode matvaner, også er en sosial arena som skal brukes til samtale og språkstimulering." Det er vår oppfatning at dagens praksis er i strid med målet om å skape gode fellesopplevelser under måltidet og å sørge for nok tid og ro til å nyte både mat og samtale.
Det står i Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen (Helsedirektoratet, sist endret 29.9.2015) om bruk av TV eller annen underholdning at ”dette kan forstyrre spisingen og måltidets sosiale funksjon.” Vi ser at barn lett blir avledet fra å spise når TV er på, og at måltidets sosiale funksjon undergraves.
Videre står det at: ”Voksne er viktige rollemodeller og har innflytelse gjennom hva de selv spiser og drikker og hva de formidler både om mat og ernæring og om hvordan man skal omgås rundt et bord.” (Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen). Vi ser at de ansatte deltar i sosiale interaksjoner i liten grad under måltidene og sjelden spiser sammen med elevene. Dermed går både deres funksjon som rollemodeller og en viktig mulighet for læring tapt.
Vi ønsker å presisere at vi ikke ønsker å kritisere kvalitet på underholdningen. At det vises nyheter (tilpasset barn) har blitt brukt som argument for å opprettholde praksis, da dette vil kunne gi økt kunnskap og læring. Vi anser det som et viktig prinsipp er at måltider skal tjene til rekreasjon og regenerasjon fra undervisning. Læring som oppstår gjennom måltidets sosiale funksjon er viktig, men er av en spontan karakter, og skal ikke være forankret i læreplanen som undervisning.
Til tross for at problemet er lagt frem via foreldre- og arbeidsutvalg (FAU) ved enkelte skoler, har vi foreløpig ikke lykkes med å endre dagens praksis til TV-frie matpauser.
Vi ønsker oss aktive og delaktige medarbeidere på skolen som, heller enn å bruke TV som middel for kontroll og avledning, etterlever målet om å fungere som rollemodeller, skape hyggelig rammer og gir elevene mulighet til å tilegne seg kunnskap gjennom måltidene.
Vi ønsker med denne innbyggersaken at kultur- og utdannelseskomiteen, med utgangspunkt i gjeldende rammeplan og retningslinjer, diskuterer hvorvidt visning av TV under måltidene på aktivitets/skolene i Oslo er en praksis som bør videreføres. Videre ønsker vi at bystyret tar stilling til bruk av film, TV eller andre visuelle underholdningsmedier under måltider og oppdaterer sine føringer deretter.
15 kommentárat:
Heidi Isaksen
Heidi Isaksen
Severin Zinöcker
Severin Zinöcker
Kine B Hartz Powell
Maja Skogstad - masterstudent i samfunnsernæring
Laila Madsö
Severin Zinöcker
Rønnaug Sørensen
Astri Kolby
Elin Sommer
Marit Kolby Zinöcker
Jorunn Anne Bush
Joachim Dahl Jensen
Åshild Roaldset