Skoleelevene trenger et bedre utemiljø. Sofienbergparken østre del må oppgraderes for å ivareta deres behov.
Oslo
Álggahuvvon: 05.12.2020 bokte Helen Rist
Maŋimuš beaivi, goas nama sáhttá čállit áššái: 05.06.2021
Elevene på Sofienberg skole og Språksenteret har antageligvis norgesrekord i liten skolegård. Skolegårdsstørrelsen tilsvarer kun 3,3 kvm med uteareal per elev, som er mye lavere enn Oslo kommunes egen retningslinje (12 til 18 kvm per elev) og dessuten Helsedirektoratets anbefaling (mellom 25 og 50 kvm per elev).
Dette er barn fra 9 til 16 år som trenger plass til lek og aktivitet. De skal ha tilgang til Sofienbergparken eller tilsvarende for å kompensere for den underdimensjonerte skolegården iht. Opplæringsloven §9A (som viser til de gjeldende normer), men parken er hverken tilrettelagt eller tilgjengelig nok for å ivareta deres behov.
Eksisterende uteområde er heller ikke iht. Oslo kommunes norm for skolers uteareal i indre by der det står at grunnskolen kan fravike arealkravet i skolegården på 12 til 18 kvm per elev, dersom det er maks 50 meters avstand til park/sportsanlegg, som kompenserende tiltak. Det stilles også krav til høy kvalitet på utforming av uteområdene ved eventuelle fravik.
Da Sofienberg skole ble ombygget til ungdomsskole ble mangel på akseptabelt uteareal i selve skoleanlegget allerede i starten av byggeprosjektet påpekt av arkitekten. Likevel har skolen blitt godkjent og åpnet i 2014 uten at mangelen har blitt hensyntatt. Her mener foreldrene at det er gjort en feil i saksbehandlingen og at kompenserende tiltak hverken er redegjort for eller forutsatt i saksbehandlingen. Vi finner i alle fall ingen dokumentasjon på at elevene er sikret den tilgang til parken som de skal ha. Tvert imot foregikk det samtidig en parallell prosess for omregulering av den eneste delen av parken som er egnet for gjennomgang til inngjerdet lekeareal for barnehagene. Det er kritikkverdig at to så viktige saker ikke ble samstemt.
Parken brukes i dag mest til gjennomfart, er generelt nedslitt og har behov for dreneringstiltak og oppgradering.
Derfor foreslår Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) på Sofienberg skole, på vegne av elevene og med støtte fra skoleledelsen og elevrådet, at Sofienbergparkens østre del oppgraderes vesentlig med tanke på elevenes behov, men også som allmennyttig tiltak for beboerne i området.
Dette kan bli et viktig friareal for barn og ungdom, og andre innbyggere i området. En opprustning vil komme flere til gode enn bare skoleelevene ved å skape gode møteplasser og stimulere til helsefremmende friluftsmuligheter i indre by.
--------------------------------------------------------------------------
Konsekvenser for fysisk helse, sosialmiljø og læring.
--------------------------------------------------------------------------
Gode utearealer reduserer omfanget av vold og uro blant elever og stimulerer til trivsel, motivasjon og læring, ifølge en rapport fra Helsedirektoratet. Når fellesarealene omformes til allsidige utearealer der elevene kan finne en arena de trives i og behersker reduseres risiko for mobbing. Rapporten viser også til at et godt fysisk miljø ute er konfliktreduserende og et betydelig bidrag til et godt læringsmiljø inne.
I dag går de underdimensjonerte utearealene ut over sosial og fysisk trivsel for ca. 600 skolebarn. Skolen jobber hardt for å lage trygge og trivelige overganger mellom timer og friminutter, og bruker uforholdsmessig mye ressurser på logistikk og inspeksjon. I friminuttene er det stort trykk og kø for å få tilgang til gymsalen og de få apparatene i skolegården. En konsekvens blir at elevers lek har en tendens til å spre seg ut mot de svært trafikkerte Trondheimsveien og Helgesens gate. Eksisterende skolegård er svært langt unna å tilfredsstille arealkravet i normen, men også kvalitetskriteriene som «Høy kvalitet på uforming og materialbruk» og «Skjerming mellom ulike funksjoner og aktiviteter (pauseareal og læringsarena)». 20% av skolegården ligger dessuten i rød støysone, som ikke er egnet for bruk.
Opplæringsloven §9A sier at "Alle elever i grunnskolen og videregående skoler har rett til et godt fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring."
"Skolene skal planlegges, bygges, tilrettelegges og drives slik at det blir tatt hensyn til trygghet, helsen, trivselen og læringen til elevene. Det fysiske miljøet i skolen skal være i samsvar med de faglige normene som fagmyndighetene til enhver tid anbefaler.”
Myndighetene er juridisk forpliktet til å tilby elevene det utemiljøet som er anbefalt og som de har krav på. Dette kan gjøres ved å vedta tiltak for å oppgradere og tilrettelegge Sofienbergparken øst til elevenes behov. Det er også tiltak som vil gi området et løft til fordel for alle innbyggere, og fremtidens barn og ungdom.
-------------------
Om forslaget
-------------------
Innbyggerforslaget er utarbeidet av FAU på Sofienberg skole med støtte fra elevrådet, skolens ledelse og Språksenteret, som er en egen skole drevet av Oslo kommune og som deler samme skolegård.
Bydel Grünerløkka er positive til foreldrenes initiativ og bydelsutvalget har vedtatt at parken bør oppgraderes og ivareta skolens behov. Utdanningsetaten har nedsatt en prosjektleder, men det er ikke delegert finansiering. Prosjektlederens mandat begrenses til Utdanningsetatens ansvarsområde.
Saken har vært behandlet i Bydel Grünerløkka i 2020 men en vellykket opprustning av Sofienbergparken i øst krever et samarbeid mellom flere etater på bydel- og bynivå og avklarte grensesnitt når det gjelder ansvar. Bydel Grünerløkka har ikke myndighet over de kommunale etatene. Vi foreslår derfor at dette må behandles og vedtas i bystyret slik at ansvarene blir plassert som sikrer behovene på kort og lang sikt.
Finansiering øremerket prosjektet må fordeles over kommunens budsjett til Utdanningsetaten, Undervisningsbygg og/eller bydel Grünerløkka. Foreldrene ønsker å bidra til et felles spleiselag og har allerede fått innvilget 600.000,- fra Sparebankstiftelsen DNB, og vil fortsette å søke etter penger. Bydel Grünerløkka har i tillegg avsatt 1.000.000,- til strakstiltak.
Det foreslås at bystyrets vedtak sikrer (1) tilgang til, (2) oppgradering og tilrettelegging av, (3) bruksrett i det aktuelle arealet i østre Sofienbergparken og (4), plassering av ansvar for drift og vedlikehold.
-------------------------
Forslag til vedtak
-------------------------
Bystyret ber byrådet komme tilbake med en helhetlig plan som sikrer elevene på Sofienberg skole og Språksenteret direkte, trafikkfri tilgang til Sofienbergparken øst og bruksrett i skoletiden, samt plassering av ansvar for drift og vedlikehold. Planen bør omfatte medvirkningsprosess for alle offentlige og lokale interesser.
Bystyret ber byrådet utrede hvordan arealet best kan opparbeides i henhold til opplæringslovens §9, kommunens retningslinjer for “dokumentasjon av skolers uteareal (5.3.2013)” og kommuneplanen juridiske arealdel §6.3 og §6.4. Løsningen må sees i sammenheng med barnehagene som også ligger i parken.
7 kommentárat:
Fatima Barud Egeh
Karianne K. Wasenden
Carina Wint
Liv Marie Aase
Ole Strøm
Jonas Adolfsen
Hilde Reh Stensrud