Fredrikstad bystyre må trekke tilbake tidligere vedtak om tillatelse til sjødeponering (dumping) av mudderet fra Borg havn, og vedta at kommunens sjøområder IKKE kan brukes til slik deponering. Alt mudderet må på land.
Fredrikstad, Østfold
Álggahuvvon: 19.04.2024 bokte Foreningen Redd Hvalerskjærgården
Maŋimuš beaivi, goas nama sáhttá čállit áššái: 12.05.2024
Borg havn i Fredrikstad er en viktig havn, og må og skal mudres.
Men mudderet kan ikke sprøytes tilbake i sjøen igjen på 55 meters dyp, midt i Hvalerskjærgården! Stor spredning er uunngåelig med finpartiklet mudder i et strømutsatt område med Glommas strømmer, og fremtidens Hans-uvær.
(En tilsvarende dumping skjedde i Singlefjorden i 2014-16 med under 10% av det volumet som det nå er snakk om - Singlefjorden er ødelagt i dag.)
Alle tenkelige miljøgifter, spesielt kvikksølv, er påvist i mudderet, og vil spres over store områder. Like ille som miljøgiftene er tilleggs-belastningen deponiet påfører en Oslofjord i dyp krise blant annet pga avrenning med tilhørende formørking, forurensning og overgjødsling av livet i sjøen.
Dette mudderet på toppen av en allerede kritisk situasjon - som et kvelende forurenset teppe over bunnfaunaen - kan effektivt være vippepunktet og ta livet av Oslofjorden og Ytre Hvaler Nasjonalpark for mange generasjoner fremover.
Vi kan ikke godta at Oslofjorden skal reddes med 63 tiltak - bl.a. nødvendig og kostbar nitrogenrensing - fra den ene hånden, og destruktiv, ødeleggende giftdumping samtidig fra den andre hånden!
Grunnlovens §112 - miljøparagrafen- skal ivareta nettopp kommende generasjoner og kan ikke brytes.
Jeg skriver under på at Fredrikstad kommune skal stenge sitt sjøområde for dumping av mudder fra Borg havn og gjøre alt for trygg landdeponering!
17 kommentárat:
Elise Nordby
Knut Christian Hallan
Knut Bertelsen
Eivind Rabben
Anne Falch
Per Arnold Wiig
Gunnar Andersson
Morten Aasen
Nina Skoglund
Stig T Berget
Ingrid Brækken
Sylvi Christiansen
Sylvi Christiansen
Ragnar O.Larsen
Sveinn jonsson
Lilliann Høyvang Andreassen
Teodor Kvernmo