Utvidet drift av Tromsø ishall
Tromsø, Troms
Álggahuvvon: 27.11.2024 bokte Haakon Worum
Maŋimuš beaivi, goas nama sáhttá čállit áššái: 27.05.2025
Hva saken gjelder:
Ishavsbyen kunstløpklubb ber om at driften av Tromsø ishall forlenges fra 8,5 måneder i året til minimum 10 måneder i året, slik at skøyteidretten likestilles med andre idretter, og gis akseptable vilkår for videre vekst.
Vårt forslag til vedtak:
1. Driften av Tromsø Ishall utvides fra 8,5 måneder i året til 10 måneder i året, fra og med 1. August til og med 31. Mai, som et minimum.
2. Administrasjonen bes utrede om det er mulig å holde ishallen åpen i 11 måneder i året, fra og med 1. august til og med 30. juni.
3. Det gjøres mulig å leie ishallen i perioden der ishallen er stengt i hht. vedtak, slik at klubbene kan vurdere å drifte ishallen for egen regning dersom det skulle oppstå behov for dette i sommermånedene.
4. Administrasjonen bes utrede hva de månedlige kostnadene med å drifte Tromsø ishall er, som en forutsetning for at klubbene skal kunne leie ishallen i perioden den er stengt i hht. enhver tids gjeldende vedtak.
Bakgrunn:
Ishavsbyen kunstløpklubb (IKK) ble stiftet i 2014. Grunnsteinen i IKK er at klubben er en breddeklubb hvor inkludering og idrettsglede står høyest på målsettingene, samtidig som klubben ønsker at det skal være mulig å satse på kunstløp også i Nord-Norge. På kun 10 år har klubben vokst til å ha over 180 aktive utøvere i aldere 4 – 18 år. 7 av utøverne konkurrerer på høyeste nivå nasjonalt. Tre av disse konkurrerer på internasjonalt nivå. I januar 2024 arrangerte IKK tidenes første Norgesmesterskap i kunstløp i Tromsø, på vegne av Norges Skøyteforbund. Mesterskapet resulterte for øvrig i sølvmedalje til en av IKKs utøvere. Den sportslige utviklingen har vært enorm de siste 3 årene, og særlig siden våren 2023 hvor IKK ansatte to profesjonelle trenere på fulltid fra hhv Østerrike og Slovakia. Disse har flyttet- og bosatt seg i Tromsø, og er i ferd med å stifte familie. IKK er stolt over at vår aktivitet viser hvor viktig idrettens rolle er i samfunnsutviklingen, og at investering i kommunale idrettsanlegg gir både sosial og økonomisk avkastning for kommunen. Klubben driftes ellers utelukkende på dugnad av et arbeidende styre, som ønsker at skøyteglade barn og unge skal ha et godt nok tilbud i Tromsø.
IKK er- og skal være en klubb for alle, og vår sportslige modell legger opp til at man skal kunne følge både et bredde- og konkurranseforløp i klubben. IKK er samisk språkarena med støtte fra Sametinget, hvor vi drifter et sportslig tilbud for samisktalende barn, hvor treninger gjennomføres på samisk. Bakgrunnen for dette er ildsjeler i trenergruppen, og et ønske om å adressere problemstillingen med lavere idrettsdeltakelse blant samisktalende barn, hvor antakelsen er at språk kan være en av barrierene.
IKK arrangerer årlig Norgescup i Tromsø på vegne av Norges Skøyteforbund. Arrangementet trekker 75 utøvere + trenere og støtteapparat til Tromsø som gir gode ringvirkninger for hotell- og øvrig lokal næring. Norgesmesterskapet i januar trakk 120 løpere nordover og satte virkelig Tromsø på kartet som en kunstløpdestinasjon på det nasjonale plan. Tidligere har utøvere flyttet fra Tromsø for å kunne satse. Nå flytter utøvere til Tromsø for å satse, fordi forutsetningene for å gjøre dette i IKK er gode, med unntak av driftstiden på ishallen.
I år fikk klubbene i ishallen gjennomslag for å åpne ishallen to uker tidligere på høstsemesteret, fra 1. august. Dette gjorde mulig for IKK å arrangere treningsleir på sensommeren. Vår sommercamp hadde totalt 65 deltakende utøvere fra både Østerrike, Slovakia, og klubber lenger sør i landet. Dette var en fantastisk mulighet for klubben å kunne tilby trening og sosiale aktiviteter for kunstløpere i en periode hvor flere ishaller i Norge er stengt. Det er også en flott mulighet for klubben for å øke inntektene basert på foreldres dugnadsarbeid. Vi håper å kunne videreføre dette i fremtiden, samtidig som driften av ishallen kan utvides på våren.
Saksutredning:
Med den enorme utviklingen klubben har hatt, både med tanke på antall aktive utøvere og sportslige prestasjoner med tilhørende forventninger og videre utvikling, ser klubben behov for enkle, men viktige grep med hensyn til hallkapasitet. IKK har gleden av å bruke Tromsø ishall som treningsarena. Foruten IKK, er Tromsø ishall også hjemmearena for Tromsø Ishockeyklubb (TIHK), treningsarena for Tromsø Skøyteklubb, samt øvrige klubber som ikke driver innen barneidretten, eksempelvis Tromsø Stars, TSI ishockey, og Boet Curlingklubb. På grunn av stor vekst i både IKK og TIHK har kapasiteten i ishallen har vært sprengt i mange år. Som referanse, kan man se hvordan ukeplanen for en normal uke i Tromsø ishall ser ut i bookingtjenesten bookup.no.
Det siste halvannet året har det vært en del debatt rundt behovet for flere isflater i byen, og særlig en ny ishall. IKK er enig i at det er behov for en ny ishall i Tromsø. I all den tid bygging av ny ishall, enten det skjer i kommunal eller privat regi, ser ut til å ligge et stykke frem i tid, ser vi at det finnes lavthengende frukt for å øke isflatekapasiteten på kort sikt.
Tromsø ishall er i drift åtte og en halv måned i året. Fra tredje uken i august og frem til 1. mai er det normalt sett is i hallen. IKK har forståelse for at det vil innebære en økt kostnad forbundet med utvidet drift av ishallen. Ideelt sett burde driftsperioden sammenfalt med skoleruta som i mange andre idretter, i tillegg til at klubbene får mulighet til å arrangere sin egen treningsleir fra første uke i august. Dersom driftstiden i ishallen var 1. august og ut nest siste uka i juni, ville man øke isflatekapasiteten i Tromsø med over 20%. I all den tid man diskuterer ny ishall på lang sikt, burde regnestykket ved å utnytte Tromsø ishall bedre enn den gjøres i dag være ganske enkelt å akseptere som et kortsiktig alternativ, som gir umiddelbar effekt for idretten.
I år ble isen fjernet allerede 15. april. Dette innebar at vi måtte korte ned skøyteskolekurset for de minste barna, i tillegg til å avkorte vårsemesterets program for IKKs samisk språkarena-treninger.
Styret i IKK har gjentatte ganger kommunisert til administrasjonen at det er behov for å ha is i mer enn 8,5 måneder. Dette er også et ønske fra Tromsø Ishockeyklubb. Hovedvekten av de 180 aktive utøverne i IKK er mellom 4 – og 13 år. For mange av barna er det tungt hver gang isen tas, og det føles urettferdig at på grunn av at de går på kunstløp og ikke annen idrett, kan de bare ha treninger frem til 1. mai mens de fleste andre følger skoleruta. Disse barna mister idrettstilbudet sitt lenge før skoleslutt, samt den viktige sosiale arenaen som klubbidretten i ishallen er. Vi vet også at, for enkelte barn er treningen den beste timen i hele uken. I motsetning til mange andre idretter har ikke skøyteidrettene et reelt alternativ når Tromsø ishall stenger ned.
For IKKs toppidrettsutøvere er konsekvensen at må de reise bort for å få den treningstiden de har behov for med hensyn til nivået de konkurrerer på, når ishallen er stengt. I en tid hvor alt har blitt dyrere, også idretten generelt, er det derfor tungt å se at utøvere og foreldre må bruke mye tid og penger på å reise lenger sør i landet, eller til utlandet for å kunne trene. Historisk sett har våre utøvere og reist flere ganger til Narvik for å trene når det ikke finnes et tilbud i Tromsø.
For klubbdriften er konsekvensen at vi må vurdere å delvis permittere de fast ansatte trenerne i klubben når isen fjernes i april. Dette er svært ugunstig både for klubben som arbeidsgiver, og for trenere som arbeidstakere, som har valgt å flytte til Tromsø for å være en del av prosjektet til IKK på fulltid. Dette er ikke bærekraftig verken for klubb eller trenere, og vi frykter at vi som idrettsklubb ikke skal ha god nok økonomisk kapasitet til å beholde trenere våre når ishallen stenges tidlig på våren.
Etter det IKK kjenner til har Tromsø ishall vært driftet 8,5 måneder i året helt siden den ble tatt i bruk i 2010. Dette er forankret i et politisk vedtak fra 2009. IKK mener tiden nå er overmoden for å utvide driftstiden på hallen. Selv om styret i klubben har kommunisert behovet til administrasjonen ved flere anledninger har det, etter vår kjennskap, aldri vært uttrykt som et forslag i Handlingsprogrammet. Klubben har opp gjennom årene fått flere ulike forklaringer på hvorfor det ikke er mulig å øke driftstiden. Her følger en liste av forklaringer klubben har fått på ulike tidspunkter for hvorfor det ikke har vært ønskelig å utvide driften, med våre kommentarer:
1) Anlegget er ikke dimensjoner for å kjøre med høyere utetemperaturer.
- IKK bemerker at ishallen har hatt oppstart i to år på rad nå hvor utetemperaturen har vært over 20 grader hver dag hele uka. Det har gått helt fint. Tilbakemeldinger klubben har fått på kjøleanlegget i ishallen er at det tåler sommerlige utetemperaturer.
2) Isen må tines ned og legges på nytt for å opprettholde god iskvalitet.
- Ifølge firmaet Isbaneteknikk er det vanlig at isen kun tines ned en gang annethvert år for å reetablere god nok iskvalitet. Dette kan og løses ved at isen høvels nesten helt ned før den flommes på nytt for å unngå nedtining.
3) Det er uansett behov for en periode hvor det er mulig å utføre vedlikehold på betongsålen.
- Dette har IKK forståelse for, men vi stiller oss likevel optimistisk til at dette bør være mulig å gjøre på vesentlig kortere tid enn 3,5 måneder, selv med å unngå fellesferien.
4) Det er ugunstig med forlenget drift på grunn av ferieavvikling.
- Når kommunen klarer å drifte andre kommunale idrettsanlegg med bemanning, bør dette også være mulig i ishallen, til tross for at det krever noe ekstra opplæring. Klubben er kjent med at det er flere som innehar denne kompetansen i kommunen.
5) Det har vært forsøkt før å drifte ishallen helårlig, og den ble ikke brukt nok.
- For åtte år siden var ishallen åpen hele året med tilskuddsmidler. Den organiserte idretten tar også ferie, og har ikke behov for at ishallen holdes åpen i fellesferien. For åtte år siden var IKK så vidt stiftet med kun en håndfull utøvere, samtidig som TIHK også hadde vesentlig lavere medlemstall. Idrettens behov i ishallen er totalt endret siden dette.
6) Det er for dyrt å drifte ishallen i sommermånedene, da man må bruke ekstra energi på å kjøle ned hallen med høye utetemperaturer.
- IKK forstår ikke dette argumentet. Det koster også mer for kommunen å varme opp andre kommunale idrettsanlegg gjennom vinteren. IKK anmoder heller om å vurdere hva de sosiale kostnadene potensielt kan bli ved at barn og unge mister tilbudet sitt allerede i april/mai.
I nyere tid opplever IKK et svært godt samarbeid med Byggdrift idrett, og ny driftsoperatør på ishallen har allerede iverksatt mange tiltak inne i hallen for å bedre tilrettelegge for klubbenes behov. Klubben har inntrykk av at flere av de tidligere uttrykte hindringene for å få utvidet driften på ishallen nå har bedre forutsetninger for å la seg løse.
Til grunn for nåværende driftsmodell ligger det som nevnt et 15 år gammelt politisk vedtak som det fortsatt styres etter. Styret i IKK har brukt mye tid på å kommunisere klubbens behov gjennom de etablerte kanaler i administrasjonen, men vedtaket fra 2009 er stadig tilbakevendende. Det er viktig for IKK at kommunen forstår at situasjonen innenfor idrettene kunstløp og ishockey er en helt annen nå, enn den var i 2009 når vedtaket ble fattet. Hvis man leser gjennom sakspapirer fra 2009 kan man se at det i utvalgsbehandlinger har vært uttrykt skepsis til hvorvidt ishallen kom til å bli brukt nok til å forsvare investeringen.
IKK og TIHK har samlet 440 aktive utøvere. Vi ansetter til sammen over 5 årsverk som direkte kan tilskrives kommunens beslutning om å investere i ishallen tilbake i 2009. Mesteparten av årsverkene er tilflyttede arbeidstakere som har Tromsø ishall som arbeidssted, og som skatter til Tromsø kommune. Det er vi stolte av. IKK og TIHK har sammen skapt det beste problemet en kommune kan ha i idrettssammenheng - en idrettshall full av aktivitet. Nå ber vi kommunen om å følge opp vårt arbeid som er lagt ned i utallige dugnadstimer, ved å gjøre et enkelt grep med relativt liten økonomisk konsekvens for driftsbudsjettet.
Konklusjon:
På vegne av skøyteidretten i Tromsø ber vi derfor kommunestyret ta stilling til vårt innbyggerforslag ved å utvide driften av Tromsø ishall fra 8,5 måneder i året til minimum 10 måneder i året, med fast oppstart 1. august og drift til og med 31. mai.
IKK vil kunne opprettholde sitt organiserte tilbud ut juni, og vi ønsker derfor at kommunen tar stilling til om det er mulig å drifte hallen i inntil 11 måneder i året.
Uavhengig av hva vedtaket i vårt forslag blir, er det ønskelig at det er mulig for idretten å leie Tromsø ishall i perioden det ikke er vedtaksfestet drift dersom det skulle bli behov for det. Da må klubbene få et tydelig bilde over hva dette koster.
Innbyggerforslaget vårt har støtte fra Norges Skøyteforbund. Skøytepresident Mona Adolfsen har tidligere belyst viktigheten av utvidet drift av Tromsø ishall ovenfor politisk ledelse i Tromsø. Forslaget har og støtte fra Tromsø Ishockey Klubb. Innbyggerforslaget er styrebehandlet av IKK. Innbyggerforslaget tilfredsstiller formalkravene slik det fremgår av kommuneloven.
Vi ber til sist om at saken behandles så snart som mulig, og i hht. til Kommunal- og moderniseringsdepartementets veileder til innbyggerinitiativ som uttrykker at, utover behandlingstiden på 6 måneder skal kommuner ifølge god forvaltningsskikk, i hvert enkelt tilfelle vurdere viktigheten av å få avgjort saken så raskt som mulig. I vårt tilfelle er det avgjørende å få behandlet saken i tide til at vedtaket kan omfatte utvidet drift på våren 2025. Vi ønsker derfor at saken legges frem for Kommunestyret så raskt som mulig, senest i møte 12.03.2025.
5 kommentárat:
Shantelle Worthylake
Kjell Gullhav
Lars Peder Dunfjeld
Christian Peter MacLassen
Geir Arne Nordstrand