Nei til Svarstad vindkraftverk, Larvik kommune
Larvik, Vestfold
Álggahuvvon: 06.01.2025 bokte Edel Østensen
Maŋimuš beaivi, goas nama sáhttá čállit áššái: 03.07.2025
Vi, innbyggere i Larvik kommune, ber kommunens politikere si nei til vindkraftverk i Svarstad.
Enify Group AS, Frisk Bris AS og grunneier Ole Jakob Gjetrang planlegger et vindkraftverk ved Oppsalfjellet, i Svarstad. Det er avtalt et oppstartmøte med Planavdelingen, Larvik kommune, i januar 2025. Saken blir behandlet av kommunens planutvalg torsdag 13. februar 2025.
Utbygger sier de vil bygge et vindkraftverk på naturens premisser. Dette er en villedende påstand.
Vi vet at bygging av vindkraftverk påfører naturen store ødeleggelser, bl.a. hogging av skog, sprenging av fjell, støpning av turbinfundamenter og planering av veianlegg mellom turbinene. I tillegg kommer ødelegging av myrområder, fare for forurensning av jordsmonn med tilsig ut i Daleelva og Numedalslågen. Skogen og myrområdene lagrer store mengder CO2 og er habitat for et rikt biologisk mangfold. Området har ulike typer rovfugl, ugler, orrfugl og storfugl, samt elg, rådyr, hjort, rev, smågnagere etc. Dette er arter som vil bli sterkt berørt av vindkraftverket. Det er fra andre vindkraftområder, rundt om i Norge, dokumentert at større fugl ofte blir vingeskadet i møte med vindturbinvingene og dør en langsom og smertefull død som følge av dette.
Den omkringliggende naturen ved det planlagte vindkraftverket, er ettertraktede frilufts- og rekreasjonsområder for befolkningen i Vestfold, deler av Telemark og Buskerud. Traktene rundt Svarstad, Svartangen, Vindfjell, Breivann og Skrim beskrives ofte som regionens siste «villmark» og her finnes det gammelskog, flere vernede områder og nøkkelbiotoper med et unikt artsmangfold. Mikroorganismer, planter, insekter, amfibier, fugler og dyr forsvinner i dag i et faretruende tempo, fordi deres naturlige habitat forsvinner. Vi trenger å verne om naturen, slik at artene overlever.
Områdene rundt Svarstad brukes mye av Svarstad/Lardal O-lag, LOTs turløyper, f.eks. Huldrestiene til Aschjemåsen og Oppsalfjellet er populære. Det samme gjelder skiløypene i området. Folk bruker også skogene til å sanke bær og sopp, jakt og fiske, sykling og bading.
Det lokale næringslivet og dagligvarehandelen vil oppleve negative økonomiske konsekvenser og mulige konkurser som følge av at det etableres et vindkraftverk ved Oppsalfjellet. Svarstadhytta og Svarstad Skisenter har mange tusen overnattingsgjester i løpet av året. Numedalslågen som er en av Norges største lakseelver har besøk av sportsfiskere ifra inn- og utland. Gjestene legger igjen store summer i dalen og bruker også naturområdene flittig. Dette kommer også annet lokalt næringsliv til gode, bl.a. dagligvarehandelen.
Det er ikke tvil om at et vindkraftverk vil medføre en merkbar verdinedgang for private-, fritids- og næringseiendommer i hele det berørte området. Bo- og rekreasjonsmiljøet i hele regionen vil bli sterkt forringet og følgende blir at innbyggerne ønsker å flytte, i tillegg blir området lite attraktivt å flytte til.
Det er kjent at støy ifra vindkraftverk kan ha en sterk negativ innvirkning på helsen til de som bor innenfor en radius av 15 km fra vindturbinene. I det senere har det også blitt påvist at lavfrekvent støy og infralyd kan forårsake ulike helseskader. Dette er en støy helsemyndighetene foreløpig har hatt lite kunnskap om og fokus på. I tillegg vil lysstøy i form av kontinuerlig blinkende lys, skygge- og iskast være et problem.
Faren for at miljøgifter som PFAS, Bisfenol A (BPA), mikroplast, hydraulikkolje etc. vil sige ut i Daleelva og videre ut i Numedalslågen, for så å havne i Larviksfjorden, er også reelt til stede. Vindturbinvingene kan ikke resirkuleres og må lagres i deponi for farlig avfall. Oppkverning/oppdeling kan føre til vesentlige utslipp av både BPA og komposittstøv.
Vi vet at dagens kraftverk stadig skifter eiere og kjøpes opp av utenlandsk storkapital med postboksadresser i såkalte «skatteparadis». Hvem har da ansvaret for å rydde opp når vindturbinene er utslitte etter 15-25 år? Sannsynligheten er stor for at det er Larvik kommune og lokalbefolkningen som sitter igjen med millionregningen - i tillegg til ødelagt natur, helseplager, økonomiske tap og sosial splittelse.
Godkjenner Larvik kommune dette vindkraftverket, vil utbyggere med nye og større vindkraftprosjekt banke på døren og hele dette unike naturområdet, «Nordmarka vår», med sitt rike artsmangfold og rekreasjonsmuligheter, vil være ødelagt for all framtid.
Vi, innbyggere i Larvik kommune, oppfordrer på det sterkeste kommunens politikere til å si et klart og tydelig NEI til vindkraftverk i vår vakre natur.
28 kommentárat:
Eva Merete Ramsås
Jonas Lie
Karin Blömacher
Kunt Håvard Bekkevold
Tim Mathiesen
Jan-Erik Bølgen Andersen
Birgitte Ormestad
Nils Ole Søndergaard
Dag Rune Wiksten
Øystein Svensen
Nils-Olav Gjone
Waldemar Roddvik
Knut E. Ertesvåg
Erlend Kinnerød
Elise Marie Johnsen
Charlotte auen
Tim Mathiesen
Monica Olsbø
Kjell Rue
Tom Eide
Marit Beate Nordeng
Anne grethe Delbekk
Frank Olav Hvaal
Yvonne Refsdal
Gunn Elisabeth Lie
Irene Lindhjem Mangelrød
Ann-Mari Solli
Sandra Marie Elvegård
Eva Merete Ramsås