Bevar muligheten for øvelser på Kulturhuset Stabekk Kino
Bærum, Akershus
Opprettet: 08.04.2024 av Stabekk Teater
Sluttdato for signering: 08.10.2024
Etter 20 år risikerer Stabekk Teater å måtte legge ned sin drift. Årsaken er at kommunen har foreslått å fjerne mulighet for å ha øvelser på Kulturhuset Stabekk Kino og dermed også vilkårene for vår drift.
I 2003 ble skuespiller og teaterinstruktør Sigve Bøe invitert av daværende kultursjef Trine Bendixen til å lage profesjonelt teater og teaterskole på Kulturhuset Stabekk Kino. Den gang skrev kommunen: Bærum kommune ser på samlokaliseringen av et profesjonelt teater og en teaterskole for og ungdom på Kulturhuset Stabekk klino som svært interessant.
20 år senere har kommuneadministrasjonen fremmet et forslag som vil fjerne adgangen til å øve på huset. De mener Kulturhuset Stabekk Kino bør brukes til fremføring - kommunen har andre lokaler som kan brukes til øvelser. Et forståelig standpunkt, men som får store konsekvenser for Stabekk Teater.
Stabekk Teater og Teaterskole ble etter oppstarten i 2004 tildelt prøvetider mandager og onsdager, kl 16:00 til 22:00. I 20 år har vi møysommelig bygget opp et årshjul og en arbeidsrutine rundt disse dagene. Dette arbeidet har resultert i at vår teatergruppe i dag teller 170 barn og ungdommer, og forestillingene våre er utsolgt alle som en.
I dag er det slik at Stabekk Teaterskole øver i andre lokaler enn Kulturhuset Stabekk Kino. Det er kun når Teaterskolen har semesteravslutninger, altså to ganger i året, at skolen leier seg inn og viser sine forestillinger. Det er Stabekk Teater som bruker mandagene og onsdagene - til forestillingsprøver.
Sigve Bøe, med over 50 års erfaring fra Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Den Norske Opera og Ballett, film og TV, har i alle år jobbet etter den profesjonelle metoden. Når en setter opp en profesjonell forestilling med profesjonelle skuespillere, bruker en seks til åtte uker på scenen eller i et rom som er identisk med scenen. Heldagsprøver. Med sine prøvetider bruker Stabekk Teater i underkant av dette på prøver i løpet av et år på sine produksjoner. Hvis en skal jobbe etter den profesjonelle metoden, må barn og ungdom ha de samme prøvevilkårene og mer prøvetid enn profesjonelle. Alternativet blir litt som å trene fotball på en 7’er-bane når du skal spille kamper på en 11’er-bane.
I utgangspunktet ønsket vi derfor mer tid til prøver på Kulturhuset Stabekk Kino, men av hensyn til andre leietakere og brukere på huset, forsto vi at det var umulig. Vi opererer pr nå på et minimum av det vi kan for å opprettholde den produksjonen av forestillinger som vi har i dag: Én stor hovedproduksjon på høsten og en ungdomsproduksjon på våren. Mister vi prøvetid, mister vi vilkårene for å lage teater slik vi har gjort de siste 20 årene - i samsvar med kommunens invitasjon, og vår visjon: Å skape en møteplass mellom profesjonelle scenekunstnere og teaterinteresserte barn.
Vi har forhørt oss med skoler og andre aktuelle lokaler i nærmiljøet, men ingen har kapasitet eller de fasilitetene som kreves for å sette opp forestillinger.
Kommunen viser til Emma Hjorth. En veldig god løsning for de som holder til i Vestre Bærum, men vi holder til på Stabekk. Våre barn og ungdommer kommer herfra. At de kan gå til teatret sitt har en verdi.
I praksis betyr dette at Stabekk Teater ikke kan lage teater uten å ha prøvene sine på Kulturhuset Stabekk Kino. Reduseres antall prøvedager, reduseres også antall produksjoner. Det vil si at vårproduksjonen vår, ungdomsforestillingen, vil måtte legges ned. Mister vi prøvene i sin helhet, vil det ikke være mulig å drive Stabekk Teater lenger.
Som sagt har vi forståelse for at noen kan oppleve det som urettferdig at én teatergruppe skal få prøve i så flotte lokaler, og hadde det vært slik at det sto organisasjoner i kø for å prøve på huset, med 20 år ansiennitet og en kultur og en identitet knyttet til huset, hadde saken stilt seg annerledes.
Prøvene er til hinder for annen aktivitet, hevdes det. Det er en påstand som lett kan avvises. Det er vanskelig å programmere de dagene teatret prøver. Alternativet til prøver er derfor slukkede lys og tomme lokaler. Dette er tilfellet på tirsdager og torsdager, dager teatret ikke prøver. På over halvparten av tirsdagene og torsdagene sto kinosalen ledig høsten 2023.
Teatret er også fleksble på hvilken sal som kan brukes til prøver. Vi foretrekker å bruke kinosalen, men det er mulig for oss å være i festsalen hvis kinosalen skal brukes til publikumsrettet aktivitet. I tillegg skaffer prøvene sikker og stabil inntekt til Brukerforeningen.
Det hevdes også at prøvene fører til slitasje, men det er ikke riktig. Barn på sokkelesten fører ikke til slitasje. Forestillingene derimot, de fører til noe slitasje, men et kulturhus skal brukes og fylles med aktivitet. Da er noe slitasje naturlig.
Stabekk Teater er et av få ikkesportslige tilbud til barn og ungdom i Østre Bærum. Over mange år har vi bygget et miljø og en kultur som unge ønsker å være en del av. Vi har medlemmer som har vært med i over 10 år, som har bygget opp et eierskap til Kulturhuset Stabekk Kino. Mange ser på huset som et fristed - et sted hvor den krevende hverdagen blir borte i noen timer. Flere går også videre og utdanner seg til å bli skuespillere og musikalartister. Vi har over 100 frivillige foreldre og seks arbeidsplasser.
Vi ønsker hjelp til å redde dette teatret. Vi ber ikke om mer enn å videreføre vilkårene vi har jobbet etter de siste 20 årene.
Hvis dere vil besøke Stabekk Teater på Instagram, kan dere se utdrag fra våre forestillinger med våre fantastiske barn og ungdommer.
Hvor står saken i dag?
Kulturhuset Stabekk Kino har allerede svart at de avventer kommunens avgjørelse før de tar stilling til våre ønsker om prøvetid våren 2025.
Kommunedirektørens forslag:
Når det gjelder fremføringsarealer/scener er det større etterspørsel enn tilbud i Bærum. Fremføringsarenaer bør prioriteres til fremføringer og øving bør legges til andre lokaler. Noen kulturorganisasjoner vil oppleve dårligere øvingslokaler, men det vil gi en mer riktig og rettferdig bruk av lokaler. Teaterhuset på Emma Hjort er et godt eksempel på sambruk. Kommunen har tilrettelagt lokalene til verksted, systue, prøvesal og lager. Alle kommunens teatergrupper fikk tilbud om å være med. Det er opprettet en brukerforening som har inngått avtale med Bærum kommune Eiendom. Ved å løse behovene felles blir det både rimeligere og bedre.
Vårt endringsforslag:
Når det gjelder fremføringsarealer/scener er det større etterspørsel enn tilbud i Bærum. Fremføringsarenaer bør prioriteres til fremføringer. Samtidig bør huset fylles med kulturaktiviteter, det være seg øvelser, kurs o.l. Derfor bør faste brukergrupper sikres kontinuitet og forutsigbarhet m.h.t. prøvetider. Hensikten er å ivareta gode kulturtilbud i Østre Bærum, særlig for barn og ungdom. I den grad huset ikke benyttes til disse aktivitetene, kan huset leies ut til private arrangementer.
566 av 300 underskrifter
Se underskrifter
Denne saken er lukket og kan ikke skrives under på lenger
35 kommentarer:
Anne Enggrav
Mona Sørensen
Sylvia Hådi
Anne Ormstad
Egil Johansen
Trude Salberg
Wenche Libowitz
Kari Ørstavik
Torgeir Wergeland Sørbye
Gudrun Kolstad
Morten Haneng
Ingeborg Berge Vestøl
Marina Tsygankova
Karin Annette Werdenhoff
Anne Worsøe
Eirik Spiten
Alexandra Bodd
Noah Røste
Silje Hådi-Siverts
Marit Sørvald
Unni G. Abusdal
Siri Mangschou
Randi Koch
Bastian Stabell
Georg Abusdal Engebretsen
Vibeke Thyness
Borghild Bay
Ronny Berg
Alexander Haneng
alexander wessel-eckhardt
Hilde Bay Rian
Lars Tranum Arnegaard
Marlen Flatsetø
Tine Åstrand
Geir Ultveit Haugen