Endring av regler i småhusplanen for felling av syke og skadede trær
Oslo
Opprettet: 15.03.2025 av Johan Chr. Stenersen
Sluttdato for signering: 15.09.2025
Vi har to trær på vår eiendom som er skadet og står i fare for å falle ned over en mye brukt gangvei for barnehage- og skolebarn i området.
Oslo Kommune har i småhusplanen vedtatt at felling av trær med stammeomkrets over 90 cm, krever dispensasjon fra reguleringsplanen.
Vi har forspurt kommunen om vi kan ta ned disse trærne av hensyn til sikkerheten til de som bruker gangveien. Kommunen opplyser at de ikke kan avvike saksbehandlingsreglene i plan- og bygningsloven. Om treet er så syk eller skadet at det står i fare for å falle ned over gangvei og dermed utgjør en fare for de som bruker gangveien oppgir kommunen at vi heller får sperre gangveien. Kommunen opplyser at dersom tiltakshaver (eier) feller treet uten å ha fått innvilget søknad risikerer tiltakshaver en bot fra kommunen. I Bekkelaget bydel ble nylig en tiltakshaver ilagt bot på kr 200 000 for å ha tatt ned et tre uten å søke.
For å søke om dispensasjon for å felle et skadet tre må man først innhente vurdering fra sakkyndig (arborist/trepleier) som skal dokumentere at treet faktisk er skadet. Denne vurderingen koster ca 2-3 000 kroner. Deretter må tiltaket nabovarsles til alle berørte naboer som skal ha to ukers frist til uttalelse. Så kan man sende søknad om felling til plan- og bygningsetaten. Søknadsgebyret er kr 5 495. Før man i det hele tatt har fått hentet frem sagen har det påløpt nesten 9 000 kroner i gebyr. Og dette gjelder per tre. Så i dette tilfellet vil saksomkostningene komme på 18 000 kroner.
Saksbehandlingstiden i dispensasjonssaker for felling av tre er ikke mindre enn 12 uker.
Det har heller ingen innvirkning på saksbehandlingstiden om treet utgjør en fare for omgivelsene. Kommunen opplyser de kan avvike saksbehandlingstiden om særskilte vilkår er gjeldene, uten å garantere en raskere saksbehandlingstid. Om kommunen oversitter 12 ukers fristen får man ikke automatisk tilsagn til å ta ned treet, men man kan få et redusert saksbehandlingsgebyr. Men treet må altså bli stående til kommunen har gjort et vedtak. Om det da ikke faller ned av seg selv.
Om man er så heldig og får innvilget søknaden må arboristen/trefeller komme tilbake og felle treet. Disse omkostningene kommer da selvfølgelig i tillegg til saksomkostningen, om ikke tiltakshaver feller treet selv. Det er selvsagt ikke fellingskostnaden som er det omdiskuterte her, men de betydelige saksomkostningene og den vanvittig lange saksbehandlingstiden.
Det er helt forståelig og bra at kommunen ønsker å ha et strengt regelverk for å forhindre at byens grønne vegetasjon kuttes ned uten mål og mening. Men at man må vente opptil fire måneder og bruke en halv månedslønn på søke om å ta ned et tre som åpenbart er dødt og utgjør en fare for omgivelsene, er håpløst byråkratisk.
Jeg fremsetter forslag om at reguleringsbestemmelsene i småhusplanen endres slik at tiltakshaver kan felle trær som etter en skriftlig vurdering fra arborist anses som så skadet at de utgjør en fare for omgivelsene, uten å sende dispensasjonssøknad. Etter felling kan tiltakshaver sende melding om fellingen til plan- og bygningsetaten med arboristens vurdering og dokumentasjon (bilder). Om kommunen senere finner at tiltakshaver har felt trær uten å ha en korrekt vurdering fra arborist eller at denne vurderingen var feil så kan gjerne kommunen bøtelegge tiltakshaver.
9 kommentarer:
Alf Lervåg
Johan Stenersen
Jakob Strand Mortensen
Johan Stenersen
Johan Stenersen
Naim Lorentzen
Torill Skarbøvik
Johan Stenersen
Håkon Helmersen
Alf Lervåg